DETTE SKJER I HAMAR

Norsk Jernbanemuseum, Strandveien 161
Billetter legges ut 2 dager før valgte arrangement starter.
Alle besøkende må ha billett (gjelder også barn 0-3 år).
rom for alle.jpg

Kunstvandring (billettfri)

1.-13. juni

En billettløs åpen vandring gjennom festivalparken som i år er fylt med fotokunst og kunstprosjekter laget av barn og unge i Hamar. Årets kunstvandring byr også på 2 kunstnere som bor og jobber i parken under hele festivalperioden. De skal utvikle kunstverkene "Dragolin" og "Solen" som vokser større og større for hver dag som går helt til det står ferdig 5. juni. Publikum er hjertelig velkommen til å utforske kunsten og snakke med kunstnerne underveis.

 

DRAGOLIN
Hva skjer når kunst, mystiske fabeldyr og musikk smelter sammen? Jo, da kan det oppstå en… Dragolin! Møt kunstneren Jonas Roman Cadena fra Mexico, som kan forvandle gråbrun papirkartong til et digert, fargegnistrende kunstverk. Dragolinen har mange forskjellige ansikter – klarer du å se dem alle? 

 

SOLEN
Kunstneren Eirik Audunson Skaar kommer til Stoppested Verden for å vise hvordan han skaper kunst av plastavfall fra havet. Du finner ham ved bildet av en stor soloppgang. Dette bildet ble en gang malt av Edvard Munch! Da Munch malte originalbildet ute ved kysten, fantes det ikke plast i naturen; i dag er det samme landskapet fylt av plastsøppel. Derfor bruker Eirik plast der Munch brukte maling og pensel.
Plasten til solbildet er samlet inn av 80 ungdommer på Sula Havleirskole i Trøndelag.  På kort tid fant de alt fra skiutstyr til rester fra grillfester, fiskegarn og mengder av kanner og flasker. 

NO MAN'S LAND
Fotoutstilling  med bilde av fotograf Tine Poppe. Bildene er av Abdi, Bedvia, Emishaw, Erya, Gulume, Hiwot, Kaveh, Mimi, Mobarak, Reza, Sara og Yemane.  De har alle fått avslag på sine søknader om oppholdstillatelse, men kan ikke sendes tilbake dit de flyktet fra, fordi det er for farlig for dem. De lever derfor i Norge som papirløse flyktninger. Som papirløs og ureturnerbar flyktning har du ikke tillatelse til å arbeide, ikke rett til nødvendig helsehjelp og ikke mulighet til å forlate Norge til fordel for et annet land. De er mennesker i limbo. 
 

Abel-1.jpg

MaxiVerden (6-12 år)

6.-8. juni

dronningtimen.jpeg

Dronningtimen (5-8 år)
5.-6. juni

Nabi Yeon Geisha er en ekte dronning! I hvert fall en ekte Drag dronning, og hun drar land og strand for å ha Dronningtime med barn og unge. En Dronningtime er en fortellerstund, der Nabi Yeon Geisha forteller eventyr med en skeiv tvist. Hun gleder seg til å ha en minidronningtime for dere på Hamar under Stoppestedet Verden! 
 

Vi reiser verden rundt på 70 minutter! En verden som smelter sammen i musikk og dans og «klikkespråket Xhosa». Det skal handle om kjærlighet, fantasi, liv og død når vi starter fortellingen i Mexico på festdagen Día de Muertos (De dødes dag). Alebvinger er en fargerik og annerledes opplevelsesreise inn i mexikansk kultur. Navnet er inspirert av den meksikanske tradisjonen Alebrijes, med fantasivesener i sterke farger. 
Men i all verden, hvor kommer den klikke-klokke-lyden fra? Eller er det en fløyte? Vi har ankommet Zimbabwe. Det er nasjonalinstrumentet Mbira vi hører. Mbira er et bittelite tommelpiano – et magisk instrument som snakker på flere språk. Busi snakker alle disse språkene; Shona, Zulu, Xhosa, Chewa, engelsk – og norsk. Busi Ncube har tatt med seg den rike og mangfoldige musikktradisjonen fra Zimbabwe og helt til Hamar. 

 

MEDVIRKENDE: 

Georgiana Keable Jerstad (forteller)
Edgar Albitres (sang og skuespill)
Bellali Austria (dans og skuespill)
Ombeline Chardes (fiolin)
Torbjørn Sandvik (gitar og fortelling) 
Busi Ncube (Mbira, gitar, vokal)
Kristin Sevaldsen (Sax) 
Antonio Torner (perkusjon)

zsvmfp4bhl-slideshow.jpg

Bli med på en vakker, ordløs oppdagelsesreise ned i havdypet. Glitrende fiskestimer stryker forbi, mens maneten duver sakte med bølgene. En sjenert eremittkreps våger seg fram fra sitt skjulested, og kamskjellet vokter sin hemmelighet. En undrende forestilling for barn, inspirert av Inger Hagerups dikt "På havets bunn står skutene”. Forestillingen passer for barn 0-5 år og varer 22 min.
"Den vakreste brennmaneten jeg har sett!"

 

MEDVIRKENDE:

Av og med Thea Elisabeth Skallevold

Figurer og scenografi: Håvard Steensen

Kostyme og søm: Torill Skallevold Musikk: Johannes Skyberg

Lys: Oscar Udbye

Ytre øye: Daniel Klingen Borg og Julie Lindvik

Foto: Håvard Steensen og Helge Reistad

MiniVerden (0-5 år)

5. juni

(1.-4. juni for inviterte barnehager) 

Yemane Teferi - foto Tine Poppe.jpg
RIID_photo_fullsize.jpg

MaxiVerden (6-12 år)

5. juni

(1.-4. juni for inviterte skoler) 

Vi reiser verden rundt på 70 minutter! En verden som smelter sammen i musikk og dans. Hva skjer hvis man blander rytmer fra balkan, temperamentet i flamenco, og inderligheten i nordiske toner? RIID er en musikkforestilling som består av artister fra Mexico, Norge, Bosnia og Serbia/Romania. RIID fengsler oppmerksomheten og spenner fra det sitrende stille til et fyrverkeri av rytmer som setter Griotene i gang. Og når Griotene fra Vest-Afrika samles, er det bare å la seg rive med. Griot er en skald, en historieforteller. Historier, musikk og fortellinger går i arv fra far til sønn i Griot-familiene. Og slik har det vært i flere århundrer. Griotene fra Senegal, Burkina Faso og Mali spiller de tradisjonelle instrumentene kora,

n´goni, balafon, djembe, kalebass og talking drum. Vi skal også innom noen land som har sine helt spesielle særpreg.  

 

MEDVIRKENDE: 
Georgiana Keable Jerstad (forteller)

Almir Meskovic (akkordeon)
Daniel Lazar (fiolin)
Ingrid Jasmin Vogt (vokal)
Bellali Austria (flamencodans)
Ibou Cisssokho (kora) 
Solo Diarra (n´goni, balafon)
Sidiki Camara (djembe, kalebass, talking drum)

og Regionens internasjonale kulturforeninger 
 

Mennesker i limbo (fokussamtale)

2. juni

Hvordan gjenreiser vi humaniteten

i møte med lengeværende papirløse i Norge?
 

Yemane Teferi døde 8. januar 2016 på Bømlo asylmottak. I mer enn 20 år bodde han på 14 ulike mottak i Sverige og Norge, nedgradert til en papirløs og ureturnerbar asylsøker uten muligheter. Det er han som har gitt navn og ansikt til Yemane-dagen, som dette arrangementet opprinnelig skulle markere, men som ble utsatt til 2. juni grunnet Covid-19.
 

Behovet for å belyse situasjonen til papirløse i Norge er presserende aktuelt. I Norge er det en gruppe mennesker som lever som “papirløse”. Det vil si mennesker uten lovlig opphold, som lever på eksistensminimum i år etter år, uten mulighet til å få seg arbeid, utdanning og grunnleggende helsetjenester. Norge fører en hard politikk i møte med disse menneskene, også sammenlignet med andre europeiske land. I stedet for å møte dem med et minimum av empati, har norske myndigheter valgt å straffeforfølge norske borgere som har stilt opp for dem. Hvordan gjenreiser vi humaniteten i møte med lengeværende papirløse i Norge? Selv om regjeringen nylig - som en engangsløsning - omsider har kunngjort at den åpner for opphold for noen få i denne gruppa (mellom 1-2%), er saken like aktuell.
Internasjonal kvinneliga for fred og frihet og Stoppested Verden har invitert ulike stemmer til å belyse situasjonen for papirløse i Norge, og utfordrer politikere til å komme på banen med konstruktive løsninger.

 

HENT DIN GRATIS

BILLETT HER